Beneficiile salinoterapiei

Una dintre cele mai folosite metode de a ne ameliora afecţiunile locomotorii este salinoterapia. Alături de haloterapie şi hidrokinetoterapie, aceasta ajută şi la ameliorarea unor afecţiuni neurologice.

În general, salinele au un aer pur, iar acest lucru le recomandă şi în tratarea unor boli respiratorii. Aerul are o umiditate de 50% şi este bogat în ioni de sodiu. De asemenea, presiunea atmosferică este una ideală, iar factorii alergeni lipsesc.

Există însă recomandări în ceea ce priveşte salinoterapia. E indicat ca aceasta să fie făcută în special primăvăra şi toamna, însă doar cu acordul medicului. Persoanele sănătoase nu riscă nimic dacă nu au acest acord. Persoanele cu anumite afecţiuni nu le este recomandată această terapie pentru că îşi pot complica starea de sănătate.

Au nevoie de acest acord şi persoanele însărcinate în ultimul trimestru. Chiar dacă nu au nevoie de acordul medicilor, persoanele cu anumite boli contagioase sunt sfătuite să evite salinele publice pentru a nu îi pune în pericol pe ceilalţi. De altfel, punerea celorlalţi în primejdie cu bună ştiinţă se pedepseşte potrivit legii.

Salinoterapia nu poate face miracole printr-o simplă şedinţă. Majoritatea medicilor susţin că aerul sărat ameliorează bolile astmatice, bronşitice sau alergice. Dintre aceste boli amintim bronşita astmatiformă, sinuzita, insuficienţa respiratorie, rinita, faringita, amigdalita etc.

E indicată şi persoanelor sănătoase, în special celor care trăiesc în oraşe poluate sau care muncesc în medii murdare sau toxice. În felul acesta sunt prevenite bolile amintite mai sus.

Spuneam că o singură şedinţă de salinoterapie nu poate face minuni. Pentru ca beneficiile să apară este nevoie de mai multe şedinţe. Nu există un număr exact. Medicii ne recomandă cel puţin o săptămână cu şedinţe zilnice între 20 şi 60 de minute.

Un număr mai mare de săptâmâni e aproape imposibil pentru persoanele care stau departe de zonele cu saline însă o săptămână pe an e o perioadă rezonabilă pentru care putem face un efort cu toţii.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*